De Ambtsbegraafplaats, het verhaal

 

Bij Koninklijk Besluit werd bepaald dat het ‘vanaf 1 januari 1829 definitief verboden is om te begraven binnen de kom van steden en dorpen met meer den 1000 inwoners’. Het gemeentebestuur van Ambt-Doetinchem  kocht een kavel genaamd ‘het Veldhoentje’, nu gelegen op de hoek van de  Hubernoodtstraat en de Kennedylaan.

 

De Ambtsbegraafplaats was een algemene begraafplaats. Op 1 januari 1829 werd de begraafplaats in gebruik genomen. Omdat het een algemene begraafplaats was, is iedereen welkom, Protestanten maar ook Katholieken.

 

Er zijn slechts weinig katholieken begraven. De katholieken begroeven tot 1858 hun doden in Zeddam. De RK begraafplaats in Wijnbergen gaat open in 1858 en in 1860 de RK begraafplaats ‘Vredehof’ aan de Emmastraat.

 

Op het eind van de 19e eeuw besloot men een nieuwe begraafplaats aan te leggen aan de Loolaan, in de gemeente Stad-Doetinchem.

 

Pas rond 1960 werd Ambtsbegraafplaats gedeeltelijk gesloten en in 1967 is de laatste bijzetting.

Aanvankelijk werden de graven redelijk onderhouden. Maar langzamerhand raakte de begraafplaats in verval.

 

Na veel aandringen werd de  Ambtsbegraafplaats in 2005 gemeentelijk monument. Samen met de Stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats is de begraafplaats opgeknapt.