Inleiding
Voor de organisatie van Open Monumentendag 2023 op 9 en 10 september heeft het bestuur 8 keer vergaderd, waaronder op 20 maart een plenaire bijeenkomst en brainstorm met de deelnemende monumenteigenaars en -beheerders.
Bestuur
Het bestuur van St. Open Monumentendag Doetinchem (OMD-D) is per 31-12-2023 als volgt samengesteld:
André van de Burgt, penningmeester Frans van Doesum, voorzitter
Gerdien Dutman, adviseur namens gemeente Doetinchem Paul van der Lee, secretaris
Ger Lieverdink, bestuurslid en vertegenwoordiging Historische Vereniging Deutekom Ingeborg van der Oord, vertegenwoordiging Wehl
Open Monumentendag(en)
Aan OMD-D 2023 werd deelgenomen door 23 organisaties, verspreid over 26 locaties. Dat is iets minder dan de 30 locaties van het topjaar 2022. Overigens is dit aantal verklaarbaar door bijzondere (privé)omstandigheden bij enkele monumenten en het betekent niet dat deze monumenten in de toekomst niet meer meedoen.
De opening op vrijdagavond 8 september werd met duidelijke toewijding verzorgd door de Sint Martinuskerk en -pastorie in Gaanderen. Wethouder Robbert Hummelink verrichtte de opening en betoonde zijn bestuurlijke aandacht voor ons erfgoed en waardering voor al het vrijwilligerswerk dat daarmee gemoeid is. Ook verzorgde hij samen met enkele basisschoolleerlingen de start van de Kabouterroute Gaanderen. Het bijbehorende boekje was in de voorafgaande week op de basisscholen van Gaanderen uitgedeeld.
Het jonge talent Emily Putman zorgde voor sfeervolle muzikale intermezzi. Bij de opening waren ongeveer 40 bezoekers aanwezig.
Tijdens het weekend bezochten naar schatting rond 3.000 bezoekers een of meer opengestelde monumenten. Dat is, ondanks het iets kleinere aantal locaties, aanmerkelijk meer dan de geschatte 2000 bezoekers in 2022. Het betere weer zal daar een rol bij hebben gespeeld. En ook het thema (Levend erfgoed) lijkt tot een iets levendiger programmering te hebben aangezet.
Bovendien waren er enkele nieuwe locaties die de nodige aandacht trokken. Zo was Hamburgerstraat 17 met zijn eeuwenoude kelders goed bezocht, net als ‘t Gevang (Ons Kafeetje), Brouwerskamp en samenwerkingsverband De Groene Knoop, dat een bio-sociale markt hield bij hun boerderij in Park Overstegen. Ook een bijzondere nieuweling was de eerste versie van de Ds.- van-Dijkroute, die met de Stadswal als start- en eindpunt langs Stadsmuseum, Driekoningenkapel en Catharinakerk in vijf toneelpresentaties het leven van de beeldbepalende dominee schetst. Het is de bedoeling dit nog verder uit te werken. OMD-D heeft daaraan een financiële bijdrage kunnen leveren met een donatie die wij daarvoor van het Rabo Coöperatiefonds kregen.
Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat zij tevreden zijn met de organisatie van OMD-D. Uit de binnengekomen evaluatieformulieren komt hetzelfde beeld.
Publiciteit en communicatie
Kabouterroute langs monumenten
In 2021 zijn we begonnen om het concept van de kabouterroutes van ‘Overal Kansen’ uit Groenlo toe te passen op routes langs monumenten in onze gemeente. We willen hiermee een nieuwe doelgroep – kinderen met ouders/verzorgers – op een speelse manier laten kennismaken met ons erfgoed en de boeiende en leuke verhalen achter de monumenten laten horen. Na de eerste route in 2022 in Wehl is nu de route van Gaanderen klaar. Wethouder Hummelink verrichtte de feestelijke opening samen met enkele enthousiaste kinderen. Door een van hen werd een fragment uit het boekje mooi en knap voorgelezen. Het is de bedoeling om in 2024 de serie af te sluiten met een Kabouterroute langs monumenten in Doetinchem.
Het bestuur dankt hartelijk de vele vrijwilligers op alle locaties voor hun geïnspireerde en enthousiaste gastvrijheid.
Doetinchem, maart 2024.
Namens het bestuur van Stichting Open Monumentendag Doetinchem Frans van Doesum, voorzitter.